Home » Cultură » Oscarurile ecologiei: 5 premii “verzi” isi asteapta castigatorii

Oscarurile ecologiei: 5 premii “verzi” isi asteapta castigatorii

Publicat: 13.07.2009
In 1996, Fundatia X Prize a anuntat ca va oferi un premiu de 10 milioane USD echipei care va reusi sa lanseze, in doua saptamani, un vehicul suborbital construit prin finantare privata. Toata lumea s-a agitat auzind vestea si… continua sa se agite si in ziua de azi, cand competitia X Prize dedicata vehiculelor spatiale a devenit deja o traditie.

Premiul PETA

Dar nu e singurul domeniu in care competitiile si premiile starnesc o agitatie creativa. Chiar daca, de multe ori, valoare premiului e mult mai mica decat suma cheltuita pentru dezvoltarea proiectului intrat in cursa, competitiile cu premii (mari) in bani raman o modalitate sigura de a pune lumea inventatorilor in miscare. Banii, sansa de a ajunge in atentia tuturor si spiritul de emulatie ii fac in continuare pe oameni sa se intreca pentru a castiga.

Si atunci, de ce sa nu folosim aceste binecunoscute caracteristici ale firii omenesti pentru a rezolva cateva dintre cele mai importante probleme ale lumii, azi, cand suntem amenintati de incalzirea globala, de imputinarea resurselor si de alte necazuri ambientale? Asa ca au aparut, si in acest domeniu, cateva premii grase, suculente, imbietoare, stimulatoare, menite sa impulsioneze aflarea unor solutii la problemele de mediu ale lumii contemporane. Iata cinci asemenea premii, puse la bataie in ultimii cativa ani si care inca nu si-au aflat castigatorii – dovada ca problemele respective sunt dificil de rezolvat. Dar important e ca oamenii se straduiesc in continuare, imbolditi de spiritul de competitie si ademeniti de stralucirea aurului.

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) este cea mai mare si mai activa organizatie care lupta pentru drepturile animalelor. Cunoscuta pentru modul drastic, uneori chiar agresiv, in care militeaza pentru convingerile ei, PETA are deja la activ cateva campanii care au provocat scandal. Mai nou, organizatia a devenit cunoscuta si pentru faptul ca ofera un premiu de valoare considerabila: 1 milion USD, acelei echipe care va reusi sa inventeze si sa comercializeze cu succes carne sintetica. In speta, e vorba despre carnea de pui, PETA militand de ani buni impotriva felului in care sunt crescuti si sacrificati, in fermele avicole, puii destinati consumului. In afara de asta, cresterea animalelor este o sursa importanta de gaze cu efect de sera, astfel ca inlocuirea carnii obtinute traditional cu cea sintetica este, in viziunea PETA, si o modalitate de a micsora poluarea si de a lupta impotriva incalzirii globale.

“Caietul de sarcini” e strict: nu trebuie sa fie vorba despre cine stie ce produs cu aroma de pui, ci chiar de carne, care sa semene intrutotul cu carnea de pui, dar sa fie produsa in laborator, pornind de la celule stem. Pentru a castiga premiul, competitorii trebuie sa comercializeze carnea sintetica la un pret comparabil cu cea “adevarata”, in cel putin 10 dintre cele 50 de state ale SUA, pana la data de 30 iunie 2012.

PETA este o organizatie recunoscuta pentru campaniile de promovare neconventionale in care implica vedete care iubesc animalele

Freedom Prize

Acest premiu (Premiul Libertatea, cum ar veni, dar, pentru noi, suna cam caraghios) e legat nu atat de inventie, cat de inovatie: cele peste 4 milioane USD vor rasplati cel mai bun plan de a micsora consumul de combustibili fosili. Oamenii sunt astfel incurajati sa foloseasca dispozitive de economisire a energiei pe care le au deja la indemana. Competitia Freedom Prize cuprinde cinci categorii, corespunzand la cinci domenii de activitate, mari consumatoare de energie provenita din combustibili fosili: comunitate, industrie, administratie, armata si scoala; pentru fiecare categorie se va acorda cate un premiu (cu o valoare cuprinsa intre 500.000 si 1 milion USD) celor care vor pune la punct cel mai eficient plan de economisire a energiei, plan care sa poata fi apoi utilizat pe scara larga.

Premiile sunt oferite de Freedom Prize Foundation, o organizatie non-profit, finantata de Departamentul pentru Energie al SUA. Competitia are ca miza nu numai micsorarea poluarii (si a gravelor ei consecinte asupra sanatatii), cat mai ales micsorarea dependentei SUA de petrol. Oficial, competitia a inceput in 2008, iar fundatia planuieste sa ofere premiile in cursul acestui an.

Progressive Automotive X Prize

Fara a parasi preocuparile legate de cucerirea spatiului cosmic si proiectarea vehiculelor capabile sa contribuie la acest obiectiv, Fundatia X Prize si-a extins activitatea, ocupandu-se mai nou, si de cele pamantesti – de vehiculele terestre. Cel mai recent “premiu X” are ca scop sa-i incurajeze pe constructorii de masini sa proiecteze un automobil eco-prietenos care sa consume cat mai putin combustibil. Pot concura masini cu combustibil conventional sau cu combustibili alternativi, dar efcienta consumului nu e totul; masinile trebuie sa fie suficient de sigure, confortabile si ieftine pentru a intra in consumul de masa.

Premiul e oferit de Fundatia X Prize si Progressive Insurance si are o valoare cu adevarat motivanta: 10 milioane USD! Masinile participante vor fi testate in doua runde de curse care vor fi organizate in 2009 si 2010. Pana acum, 60 de echipe din intrega lume si-au anuntat participarea.

Saltire Prize Challenge

Aici, e treaba guvernului – a guvernului scotian, care doreste sa contribuie la rezolvarea problemelor energetice ale lumii contemporane, oferind 10 milioane de euro celui care va inventa cel mai bun sistem de obtinere a energiei din apele oceanului.

Directiile de gandire si actiune sunt doua: energia valurilor sau cea a mareelor. Sistemele care folosesc energia valurilor plutesc la suprafata apei si, miscate de valuri, convertesc energia cinetica in energie electrica. Sistemele bazate pe forta mareelor se gasesc sub apa; se aseamana cu niste turbine eoliene, doar ca, in loc de a fi puse in miscare de vant, sunt miscate de curentii de apa provocati de flux si reflux. Concurentii pot dezvolta dispozitive bazate pe oricare dintre aceste doua sisteme, urmand sa-si testeze inventiile in apele teritoriale ale Scotiei.

S-a calculat ca 25% din energia potentiala a apelor oceanice din Europa se gaseste in apele Scotiei, de vreme ce in teritoriul scotian sunt incluse peste 700 de insule, mai mari si mai mici. Ar fi si pacat sa nu profite de sansa de a avea la indemana o asemenea resursa, mai ales ca Scotia si-a propus obiectivul ambitios de a-si acoperi jumatate din necesitatile energetice cu ajutorul energiei provenite din surse regenerabile, pana in anul 2020.

Virgin Earth Challenge

In 2007, fostul vicepresedinte american si faimos activist ecologist Al Gore, impreuna cu magnatul britanic Richard Branson, presedintele grupului Virgin, si-au unit fortele in lupta impotriva incalzirii globale. Cei doi au anuntat lansarea competitiei Virgin Earth Challenge, avand drept miza inventarea unei tehnologii de extragere a dioxidului de carbon din atmosfera. Oamenii de stiinta si inginerii sunt incurajati sa proiecteze un sistem de indepartare a CO2 din aer, care sa contribuie substantial la corectarea tendintei de incalzire globala. Asta inseamna ca sistemul trebuie sa poata indeparta cel putin 1 miliard de tone de CO2 pe an, timp de 10 ani.

In plus, solutia trebuie fie viabila din punct de vedere comercial si sa nu aduca nici un fel de prejudicii mediului inconjurator in timpul utilizarii. In schimbul indeplinirii tuturor acestor conditii, Virgin Earth Challenge ofera un premiu de (tineti-va bine!) 25 MILIOANE USD!!! E cel mai mare premiu pentru stiinta si tehnologie pus vreodata la bataie si e valabil pentru o perioada initiala de cinci ani.

Asadar, competitiile sunt in desfasurare, iar premiile, ca sa zicem asa, sunt pe masa. Le dorim participantilor succes, spor si inspiratie. Hai, la treaba, toata lumea!

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Unul dintre cele mai cunoscute branduri britanice de lux este în criză
Unul dintre cele mai cunoscute branduri britanice de lux este în criză
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER | Altceva cu Adrian Artene
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER | Altceva cu Adrian Artene
Un fenomen întâlnit pe aproape toate continentele Pământului ar putea exista și la polii Soarelui
Un fenomen întâlnit pe aproape toate continentele Pământului ar putea exista și la polii Soarelui
Relicve enigmatice din Egiptul Antic au fost găsite într-o cameră ascunsă la 14 metri adâncime
Relicve enigmatice din Egiptul Antic au fost găsite într-o cameră ascunsă la 14 metri adâncime
O cometă „centaur” a erupt de patru ori în mai puțin de 48 de ore
O cometă „centaur” a erupt de patru ori în mai puțin de 48 de ore
Oamenii de știință au descoperit că laserul poate produce umbră
Oamenii de știință au descoperit că laserul poate produce umbră
Surprinzător: câinii mai inteligenți au creierul mai mic!
Surprinzător: câinii mai inteligenți au creierul mai mic!
Cele mai impresionante picturi rupestre descoperite vreodată au fost în sfârșit interpretate
Cele mai impresionante picturi rupestre descoperite vreodată au fost în sfârșit interpretate
Câte grame de nuci este bine să mănânci zilnic pentru a preveni demența?
Câte grame de nuci este bine să mănânci zilnic pentru a preveni demența?
Expunerea zilnică la frig extrem poate îmbunătăți calitatea somnului
Expunerea zilnică la frig extrem poate îmbunătăți calitatea somnului
Oamenii cu mai puține resurse sunt considerați mai puțin demni de încredere
Oamenii cu mai puține resurse sunt considerați mai puțin demni de încredere
Test de cultură generală. Ce pățești dacă înghiți guma de mestecat?
Test de cultură generală. Ce pățești dacă înghiți guma de mestecat?
O nouă audiere despre extratereștri în Congresul Statelor Unite: „Nu suntem singuri în Univers”
O nouă audiere despre extratereștri în Congresul Statelor Unite: „Nu suntem singuri în Univers”
Căsătoriile între copii, interzise în Columbia după o campanie de 17 ani
Căsătoriile între copii, interzise în Columbia după o campanie de 17 ani
Cum au încercat patru americani deghizați în urși să păcălească mai mulți asiguratori?
Cum au încercat patru americani deghizați în urși să păcălească mai mulți asiguratori?
Charles Manson a recunoscut și alte crime într-un apel telefonic dezvăluit recent
Charles Manson a recunoscut și alte crime într-un apel telefonic dezvăluit recent
Primul român care a ajuns în Antarctica
Primul român care a ajuns în Antarctica
Un american a fost arestat în Japonia după ce a scrijelit cu unghiile o poartă tradițională
Un american a fost arestat în Japonia după ce a scrijelit cu unghiile o poartă tradițională